Case: Stengård Skole i Gladsaxe Kommune
Foto: Dahl og Lindhardtsen
Ny indretning fordrer ny praksis
Kan man rumme alle elever og læreres mange forskellige behov i ét område? På Stengård Skole har ombygningen af indskolingsområdet givet mere åbne rum, der tilbyder forskellige muligheder for at arbejde og fordele sig i lokalerne. Den nye indretning har medført, at man i langt højere grad kan tilgodese flere elevers behov for forskellige arbejdsformer. Et praksisforsøg forud for ombygningen har også givet lærerne kompetencer til at arbejde aktivt med de fysiske rammer og at indtænke dem i deres undervisning.
Svært at designe til uidentificerede behov
Gladsaxe Kommune har udviklet en række pejlemærker for fremtidens skole, der fungerer som strategisk afsæt for at udvikle og bygge bedre skoler i kommunen. I pejlemærkerne står blandt andet, at skolernes arealer skal bruges bedre. Så da Stengård Skole stod overfor en renovering og ombygning af indskolingsområdet, var det oplagt, at de fire meter brede gange skulle udnyttes til andet end gennemgang. Forud for ombygningen havde skolen lavet et praksisforsøg, som involverede en mindre lærergruppe, der eksperimenterede med nye indretnings- og undervisningsformer. Et af tiltagene i praksisforsøget var små nicher, som gav afskærmning og plads til fordybelse, koncentration og ro. Nicherne var en succes, og således kom der også til at være et ønske om flere nicher i ombygningsprojektet. Endelig ønskede man sig at gå fra klasseundervisning og aflukkede lokaler til årgangsområder.
Kreativ udnyttelse af døde kvadratmeter
Med renoveringsprojektet fik man opdateret rammerne og omdannet rummene til mere åbne rum, som elever og personale frit kan passere igennem. Der blev sat en dør ind i den brede gang, så den ikke længere fungerer som flugtvejsområde, og det gav mulighed for at udnytte gangens mange ”døde” kvadratmeter. Garderoberne blev placeret forskudt og danner nu nicher og huler, hvor børn og voksne kan få ro til fordybelse eller en stille samtale.
Løsningerne er blevet til på baggrund af nogle af erfaringerne fra praksisforsøget på skolen, og det har været en styrke, mener skoleleder Claus Møller: ”Det har givet nogle svar fra skolen på, hvordan man ønskede sig de nye lokaler.”
Struktur og organisering tænkes sammen med rum
De åbne rum er indrettet med nicher, forskellige møbler og mulighed for at bruge de forskellige flader på gulv, vindueskarme og møbler til at sidde eller arbejde på. Det betyder, at rummene kan bruges til mange formål, og at der er mange opholds- og arbejdspladser at vælge imellem.
Den nye indretning fordrer en særlig tilgang til rummene, hvis deres fulde potentiale skal udnyttes. Der undervises i årgange og ikke i klasser, hvilket også betyder, at man i stedet for at være én lærer om 25 elever er to om 50. Derfor lægger det pædagogiske personale mange kræfter i at organisere elevernes dag, undervisning og SFO-tid på en måde, hvor de forskellige rum bruges til forskellige formål. Således er nogle rum gode til SFO, kreative aktiviteter og leg, mens andre er bedre til gruppearbejde og præsentationer og andre igen til fordybelse og ro.
Nogle rum har mange borde og stole, andre er mere åbne, og også på gangene er der pladser til ophold og arbejde. De elever, der arbejder godt i et større rum med mange andre, kan gøre det, og dem, som har brug for mere ro eller afskærmning, kan få det. Fordelingen af plads skal ikke gå lige op – i stedet tænker man over, hvem der har brug for mere eller mindre plads, mere eller mindre ro og mere eller mindre rum til bevægelse.
Ny praksis kan være krævende
Det er ikke problemfrit at skulle lære at arbejde og samarbejde på en ny måde, hvor rummene tænkes ind i undervisningen. En lærer på skolen fortæller: ”Det kræver noget at være voksen i de her lokaler.” Aktuelt har man i 0. klasse på skolen haft udfordringer med at være tre klasser og således en klasse mere end de øvrige trin i indskolingen, hvor der kun er to klasser på én årgang. I 0. klasse, hvor meget af tiden går med at lære at gå i skole, er det for stor en mundfuld også at skulle introducere børnene til en særlig måde at bruge rummene på – og som personale selv at planlægge efter det. Det vidner om, at der ikke er én bestemt indretningsløsning eller undervisningspraksis, som passer alle, og at det kræver ressourcer og overskud at ændre praksis og tilpasse den løbende til de fysiske rammer.
Men forsøgene viser også, at forsøg med praksis og inventar kan medvirke til at understøtte en god forandrings- og ibrugtagningsproces i byggeprojekter. Erfaringerne fra praksisforsøg kan inddrages i byggeprojekter og informere design- og ibrugtagningsprocessen, så indretning og hverdagspraksis kan spille sammen. Ved at deltage i indretnings- og praksisforsøg kan brugerne udvide deres sprog og kompetencer til at bruge de fysiske rammer i deres hverdag. Endelig kan forsøgene give lærere – og elever – en succesoplevelse, hvor man tager ejerskab over nye undervisningsformer og er med til at præge sin og sine omgivelsers hverdag.
“Det kræver noget at være voksen i de her lokaler.”
Fysiske rammer, der giver lige muligheder
Men det kan så absolut lade sig gøre at tilpasse fysiske rammer og praksis til hinanden. På de øvrige årgange i indskolingen indtænker lærere og pædagoger rummenes potentialer, så de fungerer optimalt i undervisning og SFO. Det er muligt at flytte på møbler og ændre indretningen, men adspurgt om det gøres ofte, svarer en lærer: ”Vi vil hellere tilpasse os lokalerne ved at flytte rundt, så lokalet understøtter aktiviteten.” De forskellige lokaler giver mulighed for at inkludere eleverne og deres forskellige behov i hverdagen. Skoleleder Claus Møller siger om lokalerne: ”De giver deltagelsesmuligheder for alle. Det gør det nemmere at have diskussioner om, hvordan vi rammer alle elever.” Der er en bevidsthed hos personalet om, at rummene ikke nødvendigvis er lige gode til alle ting, men i stedet har særlige kvaliteter, som kan udnyttes bedst muligt, når man planlægger undervisning og SFO i rummene.
“De [lokalerne] giver deltagelsesmuligheder for alle.”
Fakta
- Projekt: Stengård Skole
Adresse: Triumfvej 1, 2800 Kongens Lyngby - Byggeprojekt (nybyggeri/renovering, tilbygning etc.): Renovering og transformation.
- Byggeperiode: 2020-2021.
- Byggesum: 10,5 mio. kr.
- Areal: Ca. 1200 m2.
Involverede aktører
- Bygherre: Gladsaxe Kommune
- Ingeniør: Barion Rådgivende Ingeniører ApS, Rådgivende El-ingeniør Karsten Bach
- Hovedentreprenør: Ole Jepsen A/S og Højer Møbler A/S
- Arkitekt: Dall & Lindhardtsen A/S
Netværk
Vi har netværk om alle velfærdsområder, og på skoleområdet har vi to relevante netværk. Netværkene består af en fast gruppe deltagere, som mødes 2-3 gange årligt. Netværkene mødes på skoler, hvor vi ser skolen og hører om deres arbejde med de fysiske rammer. Derudover består netværksdagene af oplæg og drøftelser af aktuelle temaer.
Se andre erfaringer og gode eksempler
Her kan du finde gode historier om og eksempler på indretning og brug af skolens fysiske rammer.

Forsøg med indretning og praksis fik trivslen til at stige
Rødovre Kommune: Valhøj Skole
På Valhøj Skole i Rødovre har forsøg med indretning og undervisning i eksisterende lokaler vist sig succesfulde. Erfaringerne herfra bredes ud til resten af kommunens skoler for at skabe opmærksomhed om, hvordan man kan bruge de fysiske rammer på en måde, der skaber gevinster for både trivslen og fagligheden.

Forandringsproces skabte udgangspunktet for en god ibrugtaning
Haderslev Kommune: Erlev Skole
I Haderslev Kommune har man lagt stor vægt på at sikre en god beslutningsproces og styring af byggeprojektet af den nye Erlev Skole. Skolen er blevet til på baggrund af en lang inddragelsesproces, hvor skolens brugere har fået lov til at tage del i og følge udformningen af den nye skole.

Strategi for skolebyggeri testet i praksis
Gladsaxe Kommune: Stengård Skole
Renoveringen af Stengård Skole er første projekt i Gladsaxe Kommune, som tager afsæt i en overordnet politisk strategi om læring, “Fremtidens skole”, der skal testes af i hele kommunen gennem en række praksisforsøg.

Aktivering af fællesarealer skaber værdi
Københavns Kommune: Katrinedals Skole
Skolen er blevet udvidet og har fået en ny udskolingsafdeling. Fokus har bl.a. været på at optimere brugen af fællesområder og gangarealer, og på at skabe fleksible lokaler til fremtidens behov bl.a. gennem fagligt kodede lokaler.
Arrangementer om velfærdsbyggeri
Det mest bæredygtige er det, vi ikke bygger: Flerbrugerhuse og multianvendelse
Idrætsdagen: Faciliteter til fremtidens behov
Daginstitutioner: Sunde rammer til leg og læring
Specialskoler og inkluderende læringsrum
Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum


Kontakt
Hvis du ønsker mere information om Center for velfærdsbyggeri, kan du kontakte:
Christine Skovgaard Madsen
csm@bygherreforeningen.dk
Telefon: (+45) 2395 2143
Lars Bertelsen
lb@bygherreforeningen.dk
Telefon: +(45) 6174 2233